top of page

ABOUT

RAMAN. is rauwe emotie, een no nonsense gitaargeluid, melancholische instrumentale intermezzo’s en een stem die, eens hij je eenmaal vastgrijpt, nooit meer loslaat.

De muziek begint ergens in de Gentse achterbuurten, een verinnerlijking van frontman Simon Raman. 

 

In zijn permanente zoektocht naar oprechtheid, vindt RAMAN. zijn roots in de blues en ver daarbuiten. Rauw, emotioneel en soms gewoon kei harde rock 'n' roll. De muziek begint ergens in de Gentse achterbuurten, een verinnerlijking van frontman Simon Raman.

Moeilijk in woorden en kaders vast te leggen maar daardoor des te interessanter. RAMAN. kan je enkel vatten als je 'm live bezig ziet. (toch een kadertje nodig? Denk aan de robuuste fragiliteit van grootheden als Chris Whitley, Jeff Buckley en een stem als die van…George Michael?)

RAMAN. heeft reeds een heel parcours afgelegd en is niet meer aan zijn proefstuk toe. Na het wegkapen van verschillende prijzen, werkte hij in 2018 als Artist in Residence bij muziekclub N9 aan debuut EP "Birth of Joy" die hij eind 2019 met succes presenteerde in een uitverkochte Minard Schouwburg in Gent (opgepikt door o.a. Knack Focus, Dansende Beren, Musiczine en kreeg eerste airplay op Radio Willy & StuBru). Festivals als Gent Jazz, Boomtown, Fonnefeesten en Zebrawoods volgden als vanzelf. Vanaf de zomer van 2021 verzorgde hij meermaals de support act voor Trixie Whitley, Novastar en Arno en voorinternationale namen als Kaiser Chiefs, Catfish and the Bottlemen en Bombino.

Ancienne Belgique, OLT Rivierenhof, Trix, De Roma, Het Depot, De Zwerver, Muziekclub N9, Concertzaal De Casino, ... vormen allemaal geen onbekend terrein meer. Ook in Nederland legt RAMAN. sinds 2020 zijn parcours af met shows in verschillende zalen als Paradiso Amsterdam, 013 Tilburg, De Helling Utrecht, Bruis Festival Maastricht, ...

In de studio zoekt RAMAN. traag maar gestaag naar een eigen sound. Samenwerkingen met klankmeesters Staf Verbeeck, Pascal Deweze, Koen Gisen, Tiny Legs Tim (R.I.P.), Alan Gevaert (dEUS) en Teun Verbruggen (Flat Earth Society, PJDS & many many more) toonden reeds de weg.

Een veertiendaagse tournee in Nederland later en uitgeroepen als éénvan de Beloften van Radio Willy, schrijft RAMAN. nu aan een allereerste debuut album.

To be continued...

Dansende Beren: ✭✭✭✭

"Met Birth of Joy levert RAMAN. een zoet debuut af, waar de kracht in de gelaagdheid van de nummers zit. In zijn donkere rock met een zweem blues horen we visie en zelfzekerheid. De melancholische, maar rauwe sound grijpt ons zonder waarschuwing bij de keel. Het is duidelijk, de toekomst van RAMAN. ziet er rooskleurig uit."
 

Knack Focus:

"Doorleefde stem, goede présence, grootse gitaarsound: meer had Raman niet nodig om er op een stralende zomerdag, dag 7 van Gent Jazz, uit te springen. Vier maanden later gingen we een koffie drinken met de 23-jarige frontman."

Dagelijksvanalles: 

RAMAN. in Minard, Gent: een ware natuurkracht ✭✭✭✭
"RAMAN. is een veelbelovende drievuldigheid. In het verleden wonnen ze al de ‘Jonge Wolven’ (2016), de publieksprijs van de ‘Student Rock Rally’ (2017),… We hebben het laatste nog niet gehoord van deze band. Wij kijken er naar uit om in de toekomst nog eens van onze sokken geblazen te worden door RAMAN. ."

Dansende Beren: RAMAN. @ Minard: Teder gitaargeweld:
"De mannen wisten het publiek moeiteloos mee te sleuren in hun eerlijke en donkere bluesrock. Ze werden dan ook beloond met een terechte staande ovatie. Simon Ramans stem sneed vlijmscherp door onze harten en zorgde ervoor dat we hem niet snel zullen vergeten. RAMAN. is klaar om door te breken."

 

Luminous Dash:

"Naast Gentse iconen Roland en Tiny Legs Tim is er nu een nieuwe ster aan het Gentse blues(rock)firmament: RAMAN."

bottom of page